מחקר ראשון מסוגו מצא יתרונות להומיאופתיה בטיפול בתינוקות.
תוצאות ניסוי קליני שנערך במרכז המשולב לרפואה משלימה ב"שערי צדק" בשיתוף חוקרים מהודו: טיפול הומיאופתי יעיל יותר מטיפול קונבנציונלי בתינוקות עד גיל שנתיים.
טיפול הומיאופתי בילודים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם יעיל יותר מטיפול קונבנציונלי. כך נמצא בניסוי קליני שהתקיים בהודו. תוצאות הניסוי התפרסמו ב-European Journal of Pediatrics, אחד מכתבי העת המדעיים החשובים ברפואת ילדים.
הניסוי הוא תוצאה של שיתוף פעולה מדעי של המרכז המשולב לרפואה משלימה במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים, עם המועצה המרכזית למחקר בהומיאופתיה של מיניסטריון AYUSH, המיניסטריון לרפואה משלימה בהודו, שגם מימן את המחקר.
בניסוי שהתקיים בבית החולים JIMS שבטלנגנה, הודו, חולקו 108 מהתינוקות עם לידתם לשתי קבוצות באופן אקראי. ילדי קבוצה אחת טופלו בכל בעיה רפואית שממנה סבלו במהלך השנתיים הראשונות של חייהם בטיפול קונבנציונלי וילדי הקבוצה השנייה בטיפול הומיאופתי. במקרים מסכני חיים או בריאות, נוסף טיפול קונבנציונלי גם לאותם ילדים מהקבוצה ההומיאופתית.
במהלך השנתיים נבדקו מספר ימי המחלה של כל הילדים, אורכם, מספר המחלות של דרכי הנשימה, שלשולים ומחלות חום אחרות, שימוש באנטיביוטיקה ועלות הטיפול למערכת הבריאות, ובתום הניסוי גם מדדי התפתחות גופנית כדוגמת גובה, משקל, היקף ראש, התפתחות רגשית ועוד.
תוצאות הניסוי הראו עדיפות לטיפול הומיאופתי על טיפול קונבנציונלי ככלי לטיפול ראשוני בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם. מספר ימי המחלה לילדים שטופלו בקבוצה ההומיאופתית היה נמוך משמעותית מאשר בילדי הקבוצה הקונבנציונלית (primary outcome). ילדי הקבוצה ההומיאופתית חוו גם פחות אירועי תחלואה, פחות מחלות בדרכי הנשימה וימי מחלה שלהם. גם מספר מחלות המעיים היה נמוך יותר בקבוצה ההומיאופתית, אם כי יתרון זה לא היה מובהק. ילדי הקבוצה ההומיאופתית גם הראו יתרון במדדי הגדילה אך לא במשקל.
בנוסף, על פי תוצאות המחקר, העלויות הישירות של הטיפול בילדים והשימוש באנטיביוטיקה היו נמוכות משמעותית בקבוצת ההומיאופתית.
בעיית השימוש המופרז באנטיביוטיקה היא בעיה מטרידה הפוגעת בבריאות הציבור ברחבי העולם ובמיוחד בבריאות תושבי המדינות המתפתחות. היעילות המרשימה שלהן הביאה לשימוש נרחב, הן בהתוויות נכונות והן בהתוויות שאינן נכונות. מעבר ליצירת זני חיידקים שעמידים לאנטיביוטיקה גרם השימוש המופרז באנטיביוטיקה גם לפגיעה במושבות חיידקי המעיים החשובים כל כך לבריאות. פגיעה זו עלולה לסכן את התפתחות מערכת החיסון, סינתזת ויטמינים וחילוף חומרי רעלנים. תינוקות שנחשפו לאנטיביוטיקה במידה רבה הראו שכיחות גבוהה של השמנה, סוכרת, מחלות מעי דלקתיות, אסטמה ומחלות אלרגיות אחרות.
ממחקר זה עולה כי הומיאופתיה יכולה להפחית את השימוש באנטיביוטיקה ואף לשפר את התוצאות הרפואיות, אם כי עם גיבוי של טיפול רפואי קונבנציונלי. שילוב טיפול הומיאופתי עם טיפול קונבנציונלי שגרתי בתינוקות וילדים עשוי להציע חלופה בטוחה, יעילה וזולה לאנטיביוטיקה.
מחקר זה, הראשון מסוגו, המשווה שיטה מול שיטה ולא טיפול במחלה מסוימת מול טיפול אחר באותה מחלה, מציע אפשרות של שילוב של טיפול הומיאופתי ברפרטואר התרופתי המקובל בילודים בשנתיים הראשונות לחייהם.
למאמר המלא: